Wij zijn FSC gecertificeerdInfo AlgemeenWelke vloer

Het traditionele tapisparket
Het traditionele parket, meestel 6 of 9 mm van dikte, wordt ook wel Tapis genoemd. Dit zijn planken zonder messing en groef die al bijna een eeuw worden gelegd door de ervaren vakmensen. Deze vloer bestaat uit 2 lagen: een 12 mm. spaanplaatvloer die op uw houten/cementdekvloer wordt bevestigd en de al eerder genoemde planken van 6 of 9 mm die op deze platen worden gelijmd en gespijkerd. Deze spijkergaatjes worden vervolgens gestopt met een mengsel van houtstof en lijm ook wel vloeibaar hout genaamd om vervolgens te worden geschuurd en afgewerkt met was, olie of lak. Het voordeel van deze constructie is dat het niet of nauwelijks werkt zodat u altijd verzekerd bent van een strakke vloer. De variaties zijn talrijk. Van stroken- tot plankenpatroon en van blokken tot visgraat met banden en biezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Planken
De brede vloerdelen zijn op dit moment weer erg in trek en dan met name de vloerdelen van 15 - 20 cm breed. Deze planken kunnen op verschillende manieren gelegd worden en zijn voorzien van een messing en groef. Het nadeel van deze vloeren is dat ze wel wat gevoeliger zijn voor verschillen in luchtvochtigheid en daardoor eerder zullen krimpen of uitzetten. Doordat de meeste planken voorzien zijn van een V-groef wordt de werking wat gecamoufleerd. Tevens zijn ze door de zwevende constructie wat gehoriger. Over het algemeen zijn deze vloeren gemakkelijk zelf te leggen en blijvend verhuisbaar.

Mozaiek
De mozaiekvloeren zijn veel in woonkamers te vinden maar toch vooral bekend als de dansvloer. De 10 mm houten delen worden rechtstreeks op de betonnen vloer gelijmd en bestaan meestal uit blokjes van 6 a 7 stroken die om en om worden gelegd. Ook wordt van deze vloer veel gebruik gemaakt op kantoren en in industriehallen. Zet de relatief lage kosten af tegen de lange levensduur en je hebt de perfecte vloer voor zwaar benutte ruimtes.

Lamel
De lamelvloer is een zwevende (verhuisbare) vloer willen die zowel in strokenparket als plankenpatroon te verkrijgen is en gemakkelijk zelf te leggen is door de messing en groef verbinding. Deze vloerdelen zijn meestal 14 mm. dik en bestaan uit 2 lagen kruislings verlijmd vuren hout (om de werking tegen te gaan) en een toplaag van 4 mm. gelakt of geolied hout. Het grote voordeel van deze vloeren is dat ze gemakkelijk zelf te plaatsen en weer op te nemen zijn hetgeen kosten bespaart, na plaatsing direct beloopbaar zijn en door de toplaag van 4 mm. ook nog enkele keren schuurbaar zijn. Met gebruik van een geluidsreducerende ondervloer zijn deze vloeren uitermate geschikt voor appartementen etc.Keuze van afwerken

Lak
Bij deze vloer wordt er tot 3 maal toe een vernislaag op de vloer aangebracht. Dit beschermt het hout tegen vlekken en vocht. Tevens zorgt deze laklaag ervoor dat het hout tegen slijtage wordt beschermd. De hedendaagse lakken zijn in meerdere varianten leverbaar. Van glansvrij, mat en zijdeglangs tot hoogglans. En omdat ze hede ten dage allemaal milieuvriendelijk zijn (op waterbasis en vrij van oplosmiddelen) is de lak praktisch reukloos en eenvoudig te verwerken. Het voordeel van lak is dat het gemakkelijk is schoon te houden en weinig tot geen vuil in het hout kan worden opgenomen. Nadeel is echter dat de vloer nogal kan verkleuren onder invloed van zonlicht en dat deuken en krassen niet (althans niet onzichtbaar) weg te werken zijn. Indien er slijtage is opgetreden zal de vloer opnieuw van een laklaag moeten worden voorzien. Gemiddeld gebeurt dit na 8 tot 10 jaar. Met behulp van een polish kan slijtage van de lak enigzins worden uitgesteld en wordt de vloer opgefrist.

Was
Bij een wasvloer wordt eerst 2 maal een impregneerlaag aangebracht. Deze sluit het hout af en geeft vuil en vocht geen kans in het hout te dringen. Op deze impregneerlaag wordt een waslaag aangebracht. Dit geeft de vloer enigzins glans en beschermd de impregneerlaag tegen versnelde slijtage. Een wasvloer heeft een natuurlijke uitstraling doordat de tekening van het hout wordt geaccentueerd. Krassen en vlekken zijn relatief eenvoudig weg te werken. Een wasvloer is eenvoudig en goedkoop in onderhoud en wordt door de lange levensduur veel in intensief belopen ruimtes gebruikt, bijvoorbeeld winkelruimtes en horeca. Aan een wasvloer kunt U, mits juist onderhouden, jarenlang plezier beleven. Dit is tevens het enige nadeel: U moet wel wat meer onderhoud plegen om de vloer fris te houden.

Olie
Vloerolie is een uiterst milieuvriendelijke afwerking van uw houten vloer. De olie dringt diep door in de porien van het hout en beschermt dit tegen vuil en vocht. Het is te vergelijken met de eerdergenoemde impreneerlaag bij wasvloeren. Na de olie te hebben aangebracht kunt u kiezen voor het onderhoud met olie en vloerzeep of het aanbrengen van een waslaag zoals eerder omschreven. Als U kiest voor een afwerking met was krijgt u hetzelfde onderhoud alsmede de voor- en nadelen die voor de bovengenoemde wasvloer gelden. Indien U kiest voor olie en vloerzeep behoudt U de matte en natuurlijke uitstraling en kunt u zelf eenvoudig beschadigingen herstellen. Nadelen van een met olie afgewerkte vloer zijn de verminderde vlekweerstand tegen bijtende middelen en het intensievere onderhoud omdat olie bij verminderd onderhoud wat sneller zal "vergrijzen" (de vloer wordt dan schraal met name op de intensief belopen vloerdelen).Onderhoud van uw parket

Lak
Een gelakte vloer kunt u gemakkelijk stofazuigen of vegen. Voor het verlengen van de levensduur en het wegwerken van oppervlakkige krasjes kunt u het best enkele malen per jaar een polishlaag aanbrengen.
Ook kunt u de vloer bij vervuiling reinigen met een goed uitgewrongen (vochtige) doek. Evt. kunt u een neutraal reinigingsmiddel aan het schoonmaakwater toevoegen. Om opeenhoping van de polishlagen te voorkomen is het raadzaam na enkele jaren de vloer een keer te ontdoen van deze lagen met een remover om vlekkerigheid te voorkomen.

Was
Een wasvloer kunt u naast het stofzuigen en vegen schoonhouden met dweilwas. Dit produkt verdunt u met water en brengt naast een lichte reiniging tevens een waslaagje aan. Ons advies is de wasvloer enkele malen per jaar van een nieuw waslaagje te voorzien en veel belopen plekken plaatselijk wat vaker. Hardnekkig vuil kunt u het best met een cleaner verwijderen.

Olie
Naast het vegen en stofzuigen kunt U een geoliede vloer het best reinigen met een zeepolie. Dit weekt het vuil los hetgeen in de houtporien gaat zitten. Groene vloerzeep kunt u in het dweilwater doen en met een goed uitgewrongen doek aanbrengen of puur bij ernstige vervuiling. Tevens is het raadzaam de vloer enkele malen per jaar te voorzien van een zogenaamde conditioner. Deze onderhoudsolie geeft uw vloer weer een beschermlaagje en een frisse uitstraling.

Laminaat
Laminaat is een kunststofvloer die gemakkelijk is schoon te houden door te vegen en te stofzuigen. Voor het grondig reinigen van uw laminaatvloer kunt u de vloer vochtig afnemen. U neemt hiervoor een laminaatreiniger vermengt met water en brengt dit met een goed uitgewrongen doek aan. Dit geeft een fris en streeploos resultaat. Om een oudere laminaatvloer geheel van verontreiniging te ontdoen zijn er zogenaamde removers. Het is raadzaam voor gebruik van dit produkt eerst een deskundige te raadplegen.   PVC Pvc / Vinyl is een onderhoudsarme kunststof vloer die uitermate krasvast is een zeer geschikt voor vloerverwarming en koeling. Deze vloeren zij leverbaar in talloze hout, tegel,  steen en fantasiedessins en hebben een zachtere uitstraling als laminaat. Deze vloer zijn zowel verlijmd als met klikverbindingen te leggen.   Plaatsing van een vloer Het plaatsen van een parketvloer kan over het algemeen in elke ruimte.
Wel zijn er enkele voorwaarden aan verbonden en geven wij u wat adviezen.

Alvorens men een vloer legt dient men eerst te controleren (met name bij nieuwbouw) of het vochtgehalte niet te hoog is. Tevens is het belangrijk dat de ondervloer egaal is. Indien dit niet het geval is is het raadzaam de vloer d.m.v. egaline (beton/plavuizen) of plaatmateriaal (hout) te egaliseren.

Indien hieraan is voldaan kunt u overgaan tot het (laten) plaatsen van een vloer. Over het algemeen kan een parketvloer overal gelegd worden maar er zijn enkele aandachtspunten.

De Keuken
Doordat u op een relatief klein oppervlak vaak heen en weer loopt en draait zal er in de keuken een grotere slijtage plaats vinden dan in de rest van de woning. De lak zal sneller slijten en ook olie- en wasvloeren die vlekkerig kunnen worden door vochtopname (afwassen etc..) zullen meer aandacht vergen. Het kan dus wel maar het is niet de meest praktische vloer in de keuken. Hetzelfde geldt voor vochtige ruimtes als de WC een Badkamer.

De entree
Hier wordt parket veelal gelegd omdat dit het visitekaartje van het huis is. Hier krijgt U een eerste indruk. Wel is het van belang een goede en grote inloopmat te plaatsen die de eerste vervuiling en vocht wegneemt. Ons advies is altijd dat U de deur opent, uw voeten veegt en verder loopt zodat U de deur kunt sluiten. De hiervoor benodigde ruimte dient U te voorzien van een mat. U mag dus niet op het parket staan om de deur achter U te kunnen sluiten.

Vloerverwarming
De ontwikkeling op het gebied van vloerverwarming in combinatie met parket heeft een snelle ontwikkeling door gemaakt. Was het een paar jaar geleden nog niet aan te raden om op een hoofd-vloerverwarming parket te plaatsen, blijkt dit nu achterhaald omdat de lijmproducten evenals de verwarmingsystemen doorontwikkeld zijn en veel meer op elkaar zijn afgestemd. De verwarming en constructie dienen wel aan bepaalde normen te voldoen. De afwerkvloer dient te voldoen aan NEN2741. Daarnaast moet de vereiste theoretische geleideweerstand tussen de 0,10-0,12M2K/W liggen Een belangrijk aspect is de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingleiding, deze moet minimaal 3 cm zijn in verband met sterkte en warmtespreiding in de vloer. Een grotere dekking is niet wenselijk uit het oogpunt van regelbaarheid van de verwarming. 
Appartementen
In verband met geluidsoverdracht is het leggen van harde vloeren lange tijd niet mogelijk geweest in appartementen. Dit is sinds enkele jaren geen probleem meer door de toepassing van nieuwe ondervloer die voldoen aan de nieuwe contactgeluidsreductienorm van ten minste 10dB. Deze door TNO geteste vloeren volgens vastgestelde richtlijnen zijn er voor alle legconstructies. Dus zowel zwevende vloeren (planken en laminaat) alsmede vaste vloeren (tapis) kunnen worden gelegd.
Siebes Parket